ΒΑΠΤΙΣΗ

Τα υλικά στοιχεία του βαπτίσματος και η σημασία τους !!

Τα υλικά στοιχεία του βαπτίσματος και η σημασία τους !!


Το βάπτισμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ιερότερα χριστιανικά μυστήρια περιλαμβάνει οκτώ υλικά στοιχεία που το συνοδεύουν και το ολοκληρώνουν.

ΚΟΛΥΜΒΗΘΡΑ

Η λέξη κολυμβήθρα είναι πανάρχαιη και είναι το μέρος κατάδυσης του σώματος των βαπτιζομένων. Στην πατερική σκέψη η κολυμβήθρα θεωρείται ως « μητέρα της υιοθεσίας » πνευματική μητέρα κολυμβήθρα της τριάδος και εργαστήριο σωτηρίας των ανθρώπων .

ΝΕΡΟ

Το νερό ταυτίζεται με το βάπτισμα διότι είναι μυστήριο του ύδατος . Σημαίνει βυθίζω εις ή υπό το ύδωρ . Το νερό εκλαμβάνεται ως αρχή των όντων και σύμβολο της ζωής . « Ύδωρ την γήν βαστάζει » , χλοοποιών και ζωποιών εστί το ύδωρ » . Στη πρώτη δημιουργία από το νερό ξεπήδησε η ζωή έτσι και το βάπτισμα με τη δύναμη του πνέυματος το νερό αποκτά την λύτρωση του σημασία και νχαρίζει την νέα εν Χριστό ζωή .

ΈΛΑΙΟ

Το λάδι με το οποίο ο φωτισμένος χρίεται τη βάπτιση από τον ιερέα σε ορισμένα σημεία του σώματος του και « πανσώμως » από τον ανάδοχο λέγεται επορκιστό , λόγω του εξορκιστικού του χαρακτήρα. Με αυτό θωρακίζεται σε όλο του το σώμα η πίστη του στο θεό .

ΣΤΑΥΡΟΣ

Ο σταυρός που δίνεται στο νεοφωτισθέντ μετά το χρίσμα και την ένδυση , είναι η εξέλιξη του παλαιού « σταυρίου » δηλαδή λωρίδα κορδονιού που τυλίγονταν σταυροοειδώς στο στήθος και δενόταν στο πίσω μέρος του κορμιού ή στη μέση αυτού. «Σημείων ο σταυρός του σωτήρος και σφαγίς τε και τρόπαιον» λέγει ο άγιος Συμεών θεσσαλονίκης.

ΛΑΜΠΑΔΑ

Η λαμπάδα είναι το σύμβολοτου φωτισμού του Χριστού το οποίο έλαβαν οι φωτισθέντες κατά το βάπτισμα αλλά και το σύμβολο της παρουσίας του ανθρώπου ως φωτός μέσα στον κόσμο κατά το «ούτω λαμωψάτω το φώς ημών έμπροσθέν των ανθρώπων…»

ΕΝΔΥΜΑΤΑ

Τα βαπτιστικά ενδύματα είναι τα ιμάτια «τα πνευματικώς λευκά».Δίνεται σημασία στην ομοιομορφία , το χρώμα το σύμβολισμό και την πνευματική διάσταση που έχουν. Παντού τονίζεται η λευκότητα , λαμπρότητα και καθαρότητα αυτών . Αντανακλούν τη θεολογία και το συμβολισμό του μυστηρίου του βαπτίσματος το οποίο καλείται και φωτισμός  – φώτισμα γιατι φωτίζει την διάνοια και λαμπρινεί τη ψυχή του ανθρώπου .

ΜΥΡΟ

Με το Άγιο Μύρο σφραγίζεται ο πιστός μετά το βάπτισμα σε διάφορα μέρη του σώματος του για να λάβει «το αντίτυπον ού εχρίσθη Χριστός» δηλαδή τη δωρεάν του Αγίου Πνέυματος.

ΨΑΛΙΔΙ ΚΟΥΔΡΑΣ

Το ψαλίδι χρησιμοποιείται για το κόψιμο των μαλλιών του νεοφώτιστου .Μια πράξη που είναι σύμβολο θυσίας ,  υπακοής και αφοσίωσης στο Θεό. Τα μαλλιά πετιούνται «εν τόπω ιερώ» .

 

                         

                                     

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *